יום חמישי, 26 במאי 2011

תוכנית לאומית-התאמת מערכת החינוך למאה ה21

"בכל דור ודור צריך ללמוד את דרכי השימוש בכלים המשפיעים על הדור" (הרב קוק)

שנת הלימודים תשע"א מסתיימת ויש להיערך לשנה"ל הבאה. כמדריכה למדע וטכנולוגיה החלטתי יחד עם עמיתתי לערוך מפגש מורים ובו ינתנו הנחיות להיערכות לשנה"ל תשע"ב. בשנה"ל הבאה מצטרף אזור הדרכתי לתוכנית הלאומית להתאמת מערכת החינוך למאה  ה 21 וישנן למורים שאלות רבות בנושא ומורים רוצים לקבל תשובות.

את המפגש פתחנו בהקרנת קטע מכתבה ששודרה בשנה שעברה בערוץ 2 המתארת את מערכת החינוך מלפני 200 שנה ואת המערכת כיום. האם השתנה משהו לדעתכם? צפו בכתבה הבאה:


אז מה השתנה?, כלום!
 עדין לומדים עם לוח וגיר/ טוש, מחברות וספרים. ההיפך לגבי ממשנתו של הרב קוק שציינתי בפתיחה.
בזמן הקרנת הכתבה התבוננתי במורים, וכשתיארו שהמערכת לא השתנתה כ 200 שנה חלקם צחקו, אך אני חשתי עצב רב. איך יתכן שדור אחר דור אנחנו מלמדים באותו האופן ודבר לא השתנה.
כל הזמן חשבתי שאולי התכנית הלאומית תשנה את פני הדברים, אך משום מה עדין בליבי חשש גדול.
איך המורים יקבלו את השינוי שפתאום נחת עליהם?איך רכז התקשוב הבית ספרי יעמוד בנדרש ממנו?

המשרד עומד לתת לכל מורה ביד קופסא שחורה שנקראת מחשב נייד ולא כולם יודעים מה לעשות עימו,
יתקינו לכל מורה בכיתה מקרן שלא כולם יודעים בכלל איך להפעיל אותו
וימנו רכז הבית ספרי שממנו מצפים ביום אחד בשבוע לחולל מהפכה - להפוך את המורים למשלבי תקשוב , לפתח את האתר הבית ספרי, להנחות את המורים בכל הקשור לכלים הדיגיטאלים וניהול יומן כיתה, ולהיות אחראי על תוכנית תקשוב בית ספרית.

כמו כן כפי שהוצגו לי הדברים בית הספר יקבל תקציב לספק/י תוכן שמכינים יחידות הוראה מוכנות והמורה יצטרך לשלבם בהוראתו. אז אני שואלת את עצמי - מה השינוי?
המורים נדרשים פעם בשבוע לשלב תקשוב בהוראתם האם מספיק להשתמש ביחידה מתוקשבת שחיבר ספק תוכן. האם זה ילמד את הבוגר להיות מוכן בסוף לימודיו עם כל מיומנויות המאה ה21?
האם שוב נסיון שילוב התקשוב בהוראה יכשל?

חזרתי הביתה וחשבתי על הדברים, אולי מצד אחד לא רוצים להפחיד את המורים ונותנים להם קביים אך מצד שני היכן היצירתיות, פיתוח חשיבה, שיתופיות עליהם מדברים. רק מורים ש"יגדילו ראש" וישתמשו בציוד שברשותם בחוכמה תוך תכנון והצבת מטרות יצליחו להשיג את המטרות הנהדרות של התכנית הלאומית.
והרכז הבית ספרי - יום בשבוע שניתן לו לתפקיד האם זה מספיק?, האם רכז אחד שמנחה 60 מורים בצוות זה לא מוגזם.
אז מה עושים? אני חושבת שמכל צוות בית הספר צריך לאתר את המורים בעלי היוזמה, הרצון והיכולת לפתח את תחום התקשוב בבית הספר. מורים אלו יהוו צוות מוביל אותו יניע רכז התקשוב הבית ספרי, הוא המנהיג בחבורה שיפגש עם המדריך האזורי ויקבל תמיכה. הצוות יציב מטרות ויעדים לעבודה במהלך השנה ויכתוב יחד בשיתופיות את תוכנית השנתית בתקשוב. צוות זה יצטרך בתחילת הדרך להציג לכלל את המורים את החשיבות ב"פדגוגיה חדשנית" ולהסביר את "מיומנויות המאה ה21" עימם אנו רוצים שבוגר ביה"ס יצא לחיים. רק שמורים יבינו את חשיבות השינוי הם יהיו בשלים לשינוי ורק כך אולי נצליח לגרום לתוכנית הלאומית להצליח.

2 תגובות:

דינה ק. אמר/ה...

שלום
שמי דינה קרמונה ואני עוזרת הוראה של ד"ר גילה קורץ.
זהו ניסיון לבדוק האם ניתן להגיב לרשומות שלך.
בברכה
דינה

דינה ק. אמר/ה...

שלום שוב
זהוא ניסיון נוסף לכתוב כאנונימי.
את יכולה למחוק את התגובה בעוד מספר ימים
תודה
דינה- עוזרת הוראה של גילה